26 Haziran 2017 Pazartesi

RİZE ÇAY KESME ANILARIM

Bir Karadenizli olarak her zaman kendimden gurur duymuşumdur. Karadenizliler her zaman Türkiye'nin yüz akı olmuştur. Bende bu parçanın bir bireyi olarak, Her zaman Karadenizli oluşumla övünürüm. Türkiye ve dünya gündeminde mafyası, sanatçısı, cumhurbaşkanı en delikanlı adamları Karadeniz illerinden çıkar. Şimdi övünmeyi bir kenara bırakıp, Bir Rizeli olarak dönem dönem yapılan çay kesmeden sizlere bahsedeceğim. Aileler arası mal bölümü yapılmasından sonra 5 Yıl da bir gittiğimiz çay kesmeye bundan sonra sık sık gideceğiz. Çay yılda 3 defa oluyor. İlk kesim yapıldıktan sonra, 2. Çay 40 gün sonra geliyor. Yani 1,5 ay arayla 3 el çay kesimi yapılmakta.


Çaylıkların içerisine girdiğiniz zaman çayın taze kokusu ve yeşilliğin içerisinde olmanız psikolojik olarak sizlere güzel bir motivasyon sağlamakta. Çay kesmenin güzellikleri olduğu kadar zorlukları da var elbet. Mesela çay kestiğiniz yer ile çayı topladığınız yer arasında genellikle mesafe olur. Çay kesen işçiler daha çok dolsun diye kestikleri çayı çuvallarına iyice bastırıyorlar. Ortalama taşıma sepeti ağırlığı 50 kg'dır.


Mayıs ayı içerisinde Rize'ye gidip, 1 Ay kalanlar yaz sezonunun geldiğini ancak Haziran ayından sonra fark edeceksiniz. Haziran ayı sonuna kadar sık sık yağmur yağıyor, Akşamları havalar Rize de soğuk oluyor. Ara ara açan güneşte de köylüler yani bizler keyif yapıyoruz. :) Akşam üzeri 8'den sonra Rize köylerinde hayat o saatten sonra evlerde devam ediyor. Rize'de hava erken kararıp, Sabahları erken saatlerde gün açıyor. 04:30 'da gün ağrımaya başlayıp, 05:30 'da güneş açıyor. İstanbul ile arasında tam 45dk zaman farkı var.


Üstte çekilen resimde akşam üzeri saat 17:00 bulutlar köyümüze geliyor ara ara. Resim siyah beyaz değiş yanlış anlaşılmasın. Yoğun bulutlar yavaş yavaş geliyor ve bir anda köyde göz gözü görmüyor. Resmi çektiğim yer evimizin balkonu. Çay setlerini dikkatli bakınca fark edeceksiniz. Her anı bir başka güzel memleketimin. Müslüman aleminin kutladığı KADİR GECESİ 'de köyümüzün havası, keyfi bir başka güzel oluyor. Köyde belirli başlı kişiler herkesten verebildiği kadar para toplar. Toplanan paralarla kurbanlık hayvan satın alınır. Kadir Gecesi köyümüze gelenler ve köylülerle hep beraber bir arada ziyafet ve kuran eşliğinde kutlanır.


Resimleri çeken kuzenim sayesinde başladığım blog hayatımda bana desteklerini verdiği için Gökhan Fil kuzenime teşekkürlerimi sunarım. Köy yerinde kızların görevi belli olduğundan böyle çaylıklarda resim çekilmemiz zor oluyor. Rizeli olmak ayrıcalıktır!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder